Війна в Секторі Газа та загроза великого конфлікту на Близькому Сході: хроніка (оновлюється)

Читать на русском
Автор
22970
Солдати ЦАХАЛ
Солдати ЦАХАЛ. Фото Getty Images

Ситуація заспокоюватися не збирається

В Ізраїлі вранці 7 жовтня пролунали вибухи, після чого огорожа на кордоні Сектору Газа була прорвана, а в країну увірвалася велика група бойовиків ХАМАС, які влаштували справжню різанину в прикордонних регіонах. Після цього в Ізраїлі оголосили про початок війни, а в країні пройшла мобілізація резервістів, при цьому Газа зазнала численних бомбардувань і чекає на початок ізраїльської наземної операції.

У цьому матеріалі "Телеграф" оперативно інформує про головні події, що сталися під час нової війни між Ізраїлем та ХАМАСом. Інформацію з 7 по 10 жовтня можна дізнатись у нашому попередньому матеріалі за цим посиланням.

16 жовтня (день десятий)

23:30 З Ізраїлю вилетів третій евакуаційний рейс з 74 українцями на борту.

23:00 США відібрали близько 2 тисяч військовослужбовців для підготовки до потенційного розгортання на підтримку Ізраїлю, — The Wall Street Journal.

путін провів першу, від початку нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль телефонну розмову з Нетаньягу та заявив про недопущення подальшої ескалації між Ізраїлем і ХАМАСом.

Тим часом в мережі показали відео, як літак летить під час роботи "Залізног купола" в Тель-Авіві.

18:55 Ізраїль у списку загиблих і зниклих безвісти іноземців повідомляє про 13 українців, тоді як МЗС України називав цифру 12 людей.

17:20 На кордоні з Ліваном знову було обстріляно ізраїльських військових. ЦАХАЛ повідомив про завдання артилерійських ударів у відповідь.

16:35 Ізраїльський прем'єр Нетаньяху заявив, що перемога над ХАМАС у Секторі Газа займе час, а також попередив "Хезболлу" та Іран, що Ізраїль дасть жорстку відповідь на будь-які атаки.

14:25 ХАМАС готовий відпустити заручників, які перебувають у Секторі Газа, якщо Ізраїль припинить бомбардування. Про це заявив представник МЗС Ірану Насер Канані під час прес-конференції у Тегерані.

13:50 Латинський патріарх Єрусалима (титул католицького архієпископа) кардинал П'єрбаттіста Піццабалла заявив, що готовий обміняти себе на ізраїльських дітей, яких у секторі Газа утримує у заручниках рух ХАМАС.

13:20 Зустрічі з принцом чекав усю ніч: Блінкена погано прийняли в Єгипті та Саудівській Аравії через Ізраїль.

11:50 ХАМАС захопив у полон 199 людей, повідомляє ЦАХАЛ. Раніше повідомлялася цифра у 155 осіб.

10:20 Ізраїль офіційно заперечив заяви ЗМІ про припинення вогню у секторі Гази.

09:41 З аеропорту Бен Гуріон (Тель Авів) рейсом авіакомпанії HiSky до м.Клуж (Румунія) відлетів другий евакуаційний борт зі 155 громадянами України, з яких 107 жінок та 23 дітей, повідомляє посольство України.

9:30 Times of Israel із пише, що в Ізраїлі погоджуються припинити обстріли Сектору Газа, аби дозволити відкрити роботу прикордонного пункту Рафах із Єгиптом.

07:00 По Сектору Газа вночі завдавалися найсильніші удари з початку конфлікту. ЦАХАЛ також повідомив про ліквідацію командувача Південного округу національної безпеки ХАМАС Муетаза Ейда.

06:00 Президент США Джо Байден може приїхати із візитом до Ізраїлю. Його попередньо запросив прем'єр-міністр країни Беньямін Нетаньяху.

15 жовтня (день дев'ятий)

22:00 В Секторі Гази наразі заблоковані майже 260 українців, — каже Зеленський.

Державний секретар США Ентоні Блінкен обіцяє, що відкриють контрольно-пропускний пункт "Рафах" між Сектором Гази і Єгиптом, — ООН, Єгипет, Ізраїль та інші сторони саме працюють над механізмом, як доставити людям допомогу через нього. Раніше Ізраїль закрив два прикордонні переходи з Сектором Гази і ввів "повну облогу" території, заблокувавши постачання палива, електроенергії та води. Це зробило "Рафах" єдиним життєздатним виходом. Він був закритий протягом більшої частини минулого тижня: ані жителі Гази, ні іноземні громадяни не можуть його перетнути.

20:00 В штаб-квартиру ООН у Лівані влучила ракета, — ЗМІ.

Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї заявив, що дії Ізраїлю вийшли за рамки самооборони, і він повинен припинити "колективне покарання народу Гази". За його словами, Китай підтримує мусульманські країни у зміцненні єдності та координації з палестинського питання.

19:15 Ізраїльське місто Сдерот стало першим, яке буде повністю евакуйовано перед наземною операцією Армії оборони Ізраїлю в Секторі Газа. Евакуація вже почалася — заступник мера міста Еллад Калімі

18:10 Ізраїль відновив водопостачання у Сектор Гази — The Times of Israel з посиланням на високопоставленого ізраїльського чиновника

15:25 Румунія на прохання посольства України забезпечила прийом 220 українських громадян, евакуйованих з Ізраїлю. 207 українців напередодні прибули до Бухареста першим евакуаційним рейсом з Тель-Авіва. Ще 155 прибуде завтра до румунського аеропорту в Клуж-Напоці.

11:00 Головний дипломат Китаю Ван І заявив, що Ізраїль виходить за межі самооборони і має припинити свою військову діяльність у секторі Газа — Global Times

10:00 Ізраїль ліквідував ще одного командира бойовиків ХАМАС Білла аль-Кедри — повідомляє ЦАХАЛ.

09:00 Іран пригрозив Ізраїлю втручанням у війну Єрусалима проти терористів ХАМАС у разі продовження військової операції щодо Сектору Газа, повідомили джерела Axios.

08:25 Армія Ізраїлю заявила, що закриває ділянку за 4 км від кордону з Ліваном через обстріл протитанковими ракетами ізраїльської території.

07:00 Ізраїль готувався провести наземну операцію в Секторі Газа цими вихідними, але її довелося відкласти на кілька днів через погодні умови — NYT.

14 жовтня (день восьмий)

23:30 З Ізраїлю вилетів перший евакуаційний рейс із 207 громадянами України, – речник МЗС Ніколенко.

22:00 За 2 години до домовленої евакуації українців та інших іноземців зі Сектору Ґази, Ізраїль відкликав дозвіл на перетин кордону.

20:00 Армія оборони Ізраїлю заявляє, що здійснює "масовані" авіаудари по багатьох об'єктах ХАМАС у Секторі Гази та завершує підготовку до "масштабної наземної операції". ЦАХАЛ стверджує, що готовий "розширити наступ" шляхом реалізації "широкого спектру наступальних оперативних планів", які включають "спільну та скоординовану атаку з повітря, моря та суші".

19:35 243 українці потребують евакуації із Сектору Гази, заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

"Ситуація там критична. Люди без світла, комунікацій, у небезпеці. Тому наразі термінової евакуації потребують 243 українці, а саме жінки та діти", – заявив він, прибувши до столиці Єгипету Каїру для участі в налаштуванні механізму евакуації українських громадян зі Смуги Гази.

17:33 Раніше повідомлялося, що громадяни України можуть бути в полоні бойовиків ХАМАСу, проте ця інформація не підтвердилася, розповів "Дзеркалу тижня" посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук.

16:20 Армія оборони Ізраїлю заявила, що знищила командира роти спецпідрозділу ХАМАС "Нухба", який керував атакою ХАМАС на ізраїльські громади поблизу сектора Гази на минулих вихідних.

10:00 Терористи з Лівану спробували проникнути на територію Ізраїлю, заявили у ЦАХАЛ.

"Якийсь час тому солдати ЦАХАЛ виявили терористичне осередок, який намагався проникнути з Лівану на ізраїльську територію", — уточнили в прес-службі.

07:00 Вночі сторони близькосхідного конфлікту обмінялися новими ракетними ударами. Ізраїль відбив кілька ударів по північних районах, у тому числі по Хайфі. ЦАХАЛ завдав удару по об'єктах "Хезболли" на півдні Лівану. За останніми даними, кількість жертв з палестинської сторони впритул наблизилася до 2 тисяч, а з ізраїльської – до 1,5 тисяч. Серед загиблих багато іноземців.

13 жовтня (день сьомий)

19:49 Ізраїльські танки та піхота увійшли на територію сектору Газа для зачистки та пошуку заручників, захоплених під час вторгнення 7 жовтня, повідомляє Армійське радіо Ізраїлю.

Також повідомляється, що ізраїльські безпілотники завдають ударів по об'єктах руху "Хезболла" у Лівані.

18:30 На ізраїльсько-ліванському кордоні було зафіксовано стрілянину зі стрілецької зброї з території Лівану. ЦАХАЛ повідомляє, що відповів артилерійським вогнем.

18:00 Імовірно, кадри детонації схованих у підземних тунелях палестинських ракет після чергового удару ізраїльських ВПС.

16:30 Боєць ЦАХАЛу плаче, побачивши хліб з Шаббата, залишеного на кухні зруйнованого будинку в кібуці Кфар-Аза, де під час різанини було вбито десятки мирних жителів.

Фото: Instagram zivkoren1

16:11 Заступник голови "Хезболли" Наїм Кассем на мітингу на підтримку Палестини в передмісті Бейрута заявили, що його рух готовий приєднатися до ХАМАС у війні проти Ізраїлю, "коли прийде час".

15:16 ХАМАС заявляє про завдання ракетного удару по штабу Північного військового округу Ізраїлю.

Тим часом глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що вважає нереалістичною вимогу Ізраїлю до палестинців залишити північну половину сектора Газа за 24 години.

Раніше ООН закликала Ізраїль скасувати рішення щодо Гази.

13:57 В Ізраїлі затримано главу компанії, який наживався на бронежилетах для ЦАХАЛу: намагався обдурити й Україну.

12:35 Масові заворушення та напади: як у світі проходить оголошений ХАМАС "день люті"

12:10 447 дітей загинули у секторі Газа від початку ізраїльсько-палестинського конфлікту, заявили в ЮНІСЕФ. За даними організації, є повідомлення, що це число вже зросло.

10:43 Міністр оборони США Ллойд Остін прибув з офіційним візитом до Ізраїлю. Очікується низка його зустрічей з різними ізраїльськими топ-чиновниками.

08:00 Ізраїльські ВПС оголосили, що з початку бойових дій у суботу вони скинули близько 6000 бомб на об'єкти ХАМАС по всьому Сектору Газа.

07:00 ЦАХАЛ закликав евакуювати жителів північної частини Сектору Газа. Йдеться про більш ніж 1,1 мільйона громадян.

12 жовтня (день шостий)

21:30 З'явилося рідкісне відео роботи ЦАХАЛу.

20:40 У Єрусалимі невідомий відкрив вогонь по поліцейській дільниці, поранив двох поліцейських і намагався втекти, проте його застрелили.

19:00 У суботу, 14 жовтня, буде перший евакуаційний рейс для українців з Ізраїлю до Румунії, ще один рейс буде 15 жовтня, – посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук. Зі Сектору Гази українців евакуювати не можуть, оскільки не працюють пункти пропуску на кордоні з Єгиптом та Ізраїлем.

18:46 На полі бою ми не одні: у ХАМАС підтвердили, що рф допомагає їм, і навіть сказали чим.

17:30 ХАМАС завдав масованого ракетного удару по містах Ашкелон, Ашдод, Ган Явні та територіям навколо сектора Газа.

Тим часом голова Генштабу армії оборони Ізраїлю Герці Халеві виступив із першою заявою після нападу ХАМАС. "Ми не виконали наші обов'язки. Ми розберемося, чому так сталося, але зараз час воювати", — заявив він, наголошуючи, що лідери сектору Газа зіткнуться з наслідками і будуть знищені.

16:15 Михайло Подоляк про те, чому дії ХАМАС так схожі на дії росії.

14:53 ХАМАС – це ІДІЛ, він також буде знищений, заявив Нетаньяху.

14:17 Ізраїль завдав ударів по аеропортах Дамаска та Алеппо в Сирії, обидві повітряні гавані, за попередніми даними, призупинили роботу, повідомляють ЗМІ.

13:10 ХАМАС утримує викрадених у секторі Газа: майже 100 сімей отримали повідомлення про своїх рідних.

12:10 Ізраїль не збирається розпочинати війну проти Ірану, заявив ізраїльський посол у РФ Олександр Бен Цві.

11:48 Кількість українців, які загинули в Ізраїлі, зросла до 7 людей.

10:21 Сектор Газа залишатиметься в умовах енергетичної та гуманітарної блокади доти, поки викрадених ХАМАС ізраїльтян не буде звільнено, заявив міністр енергетики Ізраїлю Ісраель Кац.

10:11 Держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Ізраїлю.

09:40 Внаслідок дій терористів на ізраїльській території було вбито не менше 1300 осіб, ще близько 3300 отримали поранення та травми, заявляє влада Ізраїлю.

8:00 Минулої ночі армія Ізраїлю ліквідувала одного з командирів військово-морського формування ХАМАСу, знищено склади зі зброєю та оперштаб організації у секторі Газа, — прес-служба ізраїльської армії.

7:00 Вночі Ізраїль наніс чергові удари по Сектору Гази. Також були удари у відповідь від бойовиків.

1:00 Представник "Ісламського джихаду" заявив, що Західний берег річки Йордан офіційно приєднується до атаки ХАМАС на Ізраїль.

"Те, що сталося на півдні Лівану лише невеликий приклад того, що на вас чекає", — повідомив він.

11 жовтня (п'ятий день)

23:31 Ізраїльські ТГ-канали повідомляють про ліквідацію одного з лідерів "Ісламського джихаду" Муса Насера внаслідок ударів ізраїльської армії по півночі сектора Гази.

23:02 Офіс президента України звернувся до ізраїльської сторони з проханням дати згоду на офіційний візит Зеленського — Axios із посиланням на співрозмовників в українській та ізраїльській владі.

22:14 У Ізраїлі сформували надзвичайний уряд. Окрім цього у період війни не висуватимуться жодні законопроєкти чи урядові рішення, що не належать до ведення війни. А всі призначення на керівні посади автоматично продовжуватимуться.

21:48 Офіційний представник Державного департаменту США Джон Кірбі підтвердив, що другий американський авіаносець — "Дуайт Ейзенхауер" — USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) — зараз перекидається в Середземне море для тривалого несення служби у вказаному регіоні.

21:22 Число загиблих громадян США внаслідок вторгнення бойовиків ХАМАСу та "Ісламського джихаду" на південь Ізраїлю зросло до 22 осіб, повідомив CNN представник Держдепу США.

20:30 Пресслужба Армії оборони Ізраїлю: 189 солдатів та офіцерів загинули.

19:56 НАТО вважає відповідь Ізраїлю на напад ХАМАС пропорційною — генсек

19:15 ТБ Ізраїлю повідомляє про стрілянину поблизу Дімони, де знаходиться ядерний центр Ізраїлю. "Голос Ізраїлю" повідомляє, що БПЛА "Хезболли" долетів до Дімони.

18:29 Між ізраїльськими військовими та поселенцями в селі Кусра на Західному березі річки Йордан сталася перестрілка, внаслідок якої загинули троє людей, ще вісім отримали поранення.

17:50 ЗМІ Ізраїлю повідомили про спробу проникнення на територію країни з Лівану.

Тим часом "Телеграф" зібрав інформацію про звірства бойовиків у перший день атаки.

16:20 Бойовики ХАМАС знову обстріляли ракетами територію Ізраїлю. Одна з ракет потрапила до будівлі центру дитячого розвитку у лікарні "Барзилай" в Ашкелоні.

15:40 путін заявив, що позиція росії щодо Палестини та Ізраїлю "добре відома сторонам": "Ми за виконання рішень ООН та створення Палестинської держави".

15:20 Тим часом у Секторі Газа закінчилося паливо для вироблення електрики. Єдина електростанція припинила роботу.

14:30 ХАМАС спростовує повідомлення про те, що терористи під час атаки на Ізраїль атакували мирних мешканців та вбивали дітей. Рух заявляє, що діє нібито виключно "проти військової машини (Ізраїлю) та збудованої (ізраїльською владою) системи безпеки".

13:55 Ізраїлю загрожує війна на п'ять фронтів, а саме з ХАМАС, Ліваном, Сирією, Іраном та палестинськими бойовиками на Західному березі річки Йордан, вважають експерти близькосхідного центру Le Beck у Бахрейні, чию думку наводить BILD.

13:20 "Одного разу вони і тебе застрелять. Ти помреш". Так заступник міністра освіти Туреччини прокоментував посаду прем'єр-міністра Ізраїлю Нетаньяху про бомбардування в Газі. Раніше Ердоган назвав удари по Сектору Газа "масовим вбивством".

12:41 Кількість загиблих українців в Ізраїлі зростає: скільки всього іноземців убив ХАМАС (дані по українцях на інфографіці вже застаріли):

12:25 У населеному пункті Араб-ель-Арамше на півночі Ізраїлю поблизу кордону з Ліваном лунають сигнали тривоги через ймовірне наближення ракет. Раніше у цьому ж районі було атаковано ракетою військовий пост. Відповідальність за атаку взяла на себе терористична організація "Хезболла", заявивши, що це — помста за смерть кількох членів угрупування. ЦАХАЛ уже наніс по Ливану удар у відповідь.

11:55 Кількість загиблих українців громадян в Ізраїлі зросла до трьох. Смерть іще одного співвітчизника підтвердив речник МЗС Олег Ніколенко.

10:53 Військовий ізраїльський журналіст Сергій Ауслендер, посилаючись на оглядача одного з місцевих медіа, повідомляє про ймовірний зв'язок терористів ХАМАС з Іраном. На це прямо вказує той факт, що деякі з бойовиків в ефірі радіозв'язку говорять між собою мовою фарсі. Відповідні записи нібито є в розташуванні ШАБАКа (Служби безпеки Ізраїлю).

9:45 Представники компанії MAXAR показали, який вигляд має сектор Газа після удару армії Ізраїлю по об'єктах терористичної організації.

8:45 ЦАХАЛ тричі за 24 години провів масштабні удари у секторі Газа. Усього вражено понад 200 об'єктів, пов'язаних із терористами ХАМАС. Водночас бойовики атакували ракетами кілька ізраїльських міст.

2:00 В арабському сегменті соцмереж поширюють нібито цитату путіна про те, що "росія відкрито допоможе Палестині, якщо США втрутяться у війну". Варто зазначити, що напередодні речник кремля заявляв, що росія намагається підтримувати добрі відносини з обома сторонами конфлікту.

1:00 Перший літак з американськими боєприпасами приземлився в Ізраїлі. За даними ЦАХАЛ, снаряди призначені для "завдання нищівних ударів і підготовки додаткових сценаріїв".

Як повідомлялося раніше, напередодні територію Ізраїлю обстрілювали із Сектору Газа, західного берега річки Йордан, а згодом до ударів приєдналися бойовики з території Лівану.

Пізніше з’явилася інформація про обстріл з території Сирії.